Whitney Houston var en musikikon och en av de bäst säljande artisterna i världen, med över 170 miljoner sålda skivor. Hon vann sex Grammys och var världens mest prishyllade sångerska.

Whitney Houston gick bort den 11 februari 2012, då hon hittades livlös på sitt hotellrum. Sorgen var stor över hela världen, och mer än 1500 personer deltog under hennes begravning, som skedde i hennes hemstad, Newark. Det framkom efter en utredning att dödsorsaken var en kombination av alkohol och ett ångestdämpande läkemedel. Hon hade då under många år haft ett drogberoende efter ett ohälsosamt förhållande och äktenskap med Bobby Brown, som misshandlade henne både fysiskt och verbalt, varför man till en början misstänkte en överdos som dödsorsak. Under den svåraste perioden under hennes äktenskap, då misshandeln och drogmissbruket syntes fysiskt på Houston, startade också ett mediedrev mot henne. Hon skilde sig från Brown år 2007. Hennes död tros dock inte ha varit självmord, utan en olycka. Läs mer om utredningen här.Whitney Houston 1

Hennes uppväxt var desto gladare. Hon växte upp i en musikalisk familj, med Aretha Franklin som sin gudmor, och fick från tidig ålder utlopp för sin egen musikalitet. Hon var bland annat medlem i en gospelkör, som sin mor, och sjöng också tillsammans med henne på konserter och skivor. Det var hennes samarbete med sin mor som skulle leda till hennes egen karriär, då hon blev upptäckt av skivbolagschefen Clive Davis när de sjöng tillsammans på en nattklubb. Hennes första skiva, Whitney Houston, kom ut 1985, och blev enormt framgångsrik. Två år senare släppte hon albumet Whitney, bland annat med hennes kanske största hit I wanna dance with somebody, som säkrade hennes internationella genombrott.

Houston gjorde också karriär som skådespelerska, bland annat i filmen Bodyguard, som hon också skrev musiken till. Skivan med filmmusiken är det bäst säljande albumet med filmmusik någonsin, med ungefär 37 miljoner sålda exemplar, och singeln I will always love you, som ingick i albumet, är fortfarande den mest sålda singeln av en kvinnlig artist.

Whitney Houston har varit en förebild och influens för många artister, och var så ikonisk att hon under sin karriär, och i framtiden, helt enkelt var känd som The Voice.

För dig som är intresserad av Whitney Houston och musik erbjuder Canal digital en mängd kanaler, där bland annat musikprogram och även dokumentärer om musiker förekommer. De erbjuder även tjänsten C more play.