Tommy Körberg är efter mer än 40 år i den svenska underhållningsbranschen en superkändis som har gjort allt från skådespeleri till musikal och musik, och deltagit i allt från Melodifestivalen (som han vunnit två gånger) till underhållningsprogrammet True Talent, där han är domare och röstcoach. Han är känd för sin röst, sitt register och sin bredd, men också för sin frispråkighet. Men det var nära att denna talang aldrig kom till världen.

Körbergs morföräldrar levde efter stränga, kristna värderingar. Körbergs mamma blev gravid utan att vara gift, år 1947, och hennes föräldrar och de flesta av hennes tio syskon tyckte att barnet skulle tas bort. Istället för att göra som de ville rymde hon norrut i landet, och Tommy Körberg föddes i Skellefteå. Hans uppväxt blev orolig, först på ett barnhem, sedan hemma hos de religiösa morföräldrarna där morfadern var alkoholiserad, och sedan tillsammans med sin mamma och hennes man. De skiljde sig när Körberg var tio.

Körberg upptäckte musiken i och med Beatles. Han själv slog också igenom i ett popband, Tom & Mick Maniacs, som kom tvåa i Sveriges Radios popbandstävling 1966. 1969 deltog han i Melodifestivalen med Judy min vän och vann. Körberg har sedan dess provat på de flesta genrer, från sitt ursprung, pop, till jazzrock, visor, psalmer och musikal. Han är kanske mest känd för sina roller i Chess, Les Misérables och Ronja Rövardotter. Han spelade också i flera år med Benny Anderssons Orkester tillsammans med bland andra Helen Sjöholm.Tommy Körberg 2

Idag är Tommy Körbergs karriär fortfarande fullt aktiv. År 2013 hade han en show i Stockholm som han kallade Sjung tills du stupar, och efter att den spelats färdigt i huvudstaden åkte han på turné med showen och spelade i hela Sverige. Innan dess hade han också skrivit en självbiografi med samma namn, och gett ut en samlingsskiva, också den med samma titel. Du kan läsa recensionen av skivan här Förutom dessa mer seriösa företag har han också tagit steget in i marknadsföringsvärlden med sin roll i tv-reklamen för byggnadskedjan Bauhaus.

Körberg passerade nyligen pensionsåldern, men verkar inte sakta in för den sakens skull. Förhoppningsvis får Sverige och världen se och höra mycket mer från honom innan han drar sig tillbaka.