Peter Jöback, en av våra mest folkkära artister, föddes 1971 i Stockholm. Han är en mångsidig artist som har haft karriärer inom flera genrer som pop, schlager och musikal. Redan under sin skolgång började Jöback inrikta sig på musik, då han gick i Adolf Fredriks musikskola. Efter gymnasiet fortsatte han sin musikaliska utbildning, denna gång vid Kungliga Musikhögskolans sångsolistlinje. Redan 1990 påbörjade Jöback sin schlagerkarriär genom att delta i Melodifestivalen med låten ”En sensation”. Det blev dock ett mindre sensationellt deltagande, då han slutade näst sist. År 1992 nosade han även på popgenren, då han sjöng en duett med sångerskan Towe Jaarnek, ”More than a game”. Samtidigt hade Jöback med framgång börjat engagera sig i musikalvärlden, bland annat som Kurt von Trapp i Sound of Music (som tioåring) och senare med roller i musikaler som Grease och Fame. Han var även röstskådespelaren som gjorde Aladdins röst och sång i den svenska dubbningen av Disneyfilmen Aladdin. Hans stora genombrott, både inom musikalvärlden och i musikvärlden generellt, var dock hans roll som Robert i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal Kristina från Duvemåla, som hade premiär 1995. Hans stora nummer i musikalen, ”Guldet blev till sand”, låg etta på svensktoppen i 36 veckor, och höll sig kvar på listan i sammanlagt 110 veckor.Peter_Jöback,_Stockholm_Pride_2007

Sedan dess har Jöback även gjort internationell musikalkarriär. För hans roll som Robert upptäcktes Jöback av teaterproducenten Cameron Mackintosh, som erbjöd honom huvudrollen i musikalen Miss Saigon, som skulle sättas upp på Theatre Royale i West End i London 1997. Hans prestationer i den musikalen ledde till att Mackintosh erbjöd honom rollen som Michael i originaluppsättningen av musikalen The Witches of Eastwick. Senare i sin karriär, år 2013, har Jöback även spelat den prestigefulla rollen som fantomen på operan i musikalen med samma namn, på Broadway i London. Fantomen på operan är som bekant baserad på en bok skriven av Gaston Leroux. Om du skulle vilja ta del av originalhistorien, men föredrar att lyssna framför att läsa, kan en prenumeration på Storytel vara rätt för dig. Då får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker.

Samtidigt som han har haft dessa framgångar inom musikalvärlden har Jöback även haft en framgångsrik musikkarriär utanför musikalscenen, och gett ut 15 album genom åren.