Mariah Carey började sin musikkarriär för nästan 25 år sedan med sitt första album Mariah Carey. Hon fortsätter att vara lika populär idag och har sålt över 200 miljoner skivor under sin karriär, vilket gör henne till en av de mest sålda artisterna i hela världen.

Carey föddes 1969 i New York. Kanske hade hennes föräldrar en föraning om att hon skulle göra en framgångrik karriär i musikvärlden, eftersom de döpte henne efter musikallåten They call the wind Maria. Efter att hennes föräldrar separerade tidigt i hennes liv fann hon lugnet i musiken, och började lära sig att kontrollera sitt visselregister (de högsta tonerna en mänsklig röst kan producera) genom att träna med sin mamma, som hade erfarenhet som operasångerska. Efter sin skolgång flyttade hon till Manhattan där hon genomlevde några kämpiga år. Hon jobbade på flera olika ställen som servitris, eftersom hon ofta blev sparkad efter bara några veckor, men hennes ambition var fortfarande att göra musikkarriär, och hon arbetade samtidigt med att skriva låtar och melodier för att skapa en demo. Hennes genombrott skulle dock inte komma förrän hon lärde känna sångerskan Brenda K. Starr, som gav Careys demo till Tommy Mottola, chef för skivbolaget Columbia Records. Han skrev kontrakt med Carey efter att ha lyssnat på bara två låtar. Läs mer om hennes karriär här.

Idag är Carey inte bara artist utan också filantrop. Hon har donerat mycket pengar till välgörenhetsstiftelsen Fresh Air Fund, som fokuserar på arbete med ungdomar. Hon har också samarbetat med Make-A-Wish Foundation, som uppfyller svårt sjuka barns önskingar, samt donerat pengar till en rad andra välgörenheter. Hon har också arbetat för barn på andra sätt. Till exempel skriver hon tillsammans med sin make nu en barnbok, som kommer att publiceras nästa år, 2015.Mariah Carey 2

Och hon fortsätter att vara en lika populär artist som alltid. Hennes jullåt All I want for Christmas is you kom ut 1994, och har sedan dess sålt en miljon exemplar. Den hamnar på Storbritanniens topp 40-lista varje år runt jul. Läs mer på Careys sångröst har varit en inspiration för en hel generation artister, och kommer att fortsätta vara det för framtida generationer.