Oavsett om du tycker om Bob Dylan, Anders Ekborg eller någon annan musikartist vill du säkert kunna lyssna på dina favoritlåtar med bra ljudkvalitet och tillgänglighet. Tack vare ny teknik kan du ha din favoritmusik i öronen när du reser till jobbet, på träningen, när du städar och vid en lång rad andra tillfällen.

Du hittar trådlösa hörlurar hos Teknikdelar.se som har det bredaste sortimentet på marknaden. Bluetooth-hörlurar laddas enkelt i ett laddningsfodral medan ”on ear” och ”over ear” laddas via USB-C. Apples AirPods är några av de mest populära trådlösa hörlurarna, eftersom de är så bekväma och nätta att bära. Med IPX-certifiering kan du vara säker på att dina hörlurar tål damm, vatten och svett.

Storsatsning på bluetooth

Med radiotekniken bluetooth har det blivit möjligt att lyssna trådlöst på musik och ljud. Dess lågenergiprotokoll har varit i bruk sedan 2011 och använts till ”Internet of Things” – saker som behöver en lång batteritid och som skickar data då och då. En ny komprimeringsteknik har gjort så att tillverkare nu kan få samma eller bättre ljudkvalitet men med lägre datatakt. Det innebär att tillverkare nu kan förlänga batteritiden på enheter utan att de behöver bli större.

En annan nyhet är multistream-ljud som innebär att en enda ljudkälla kan skicka flera synkroniserade och oberoende ljudströmmar över till en ljudmottagare eller flera. Detta har tidigare inte varit i bruk, om du hade trådlösa hörlurar så skickades ljudet först till den ena och sedan till den andra. Men med multistream kommer källan att skicka ljudet samtidigt till flera enheter, vilket minskar risken för tappad signal eller fördröjning. Det går också att använda den digitala röstassistenten utan att du behöver sluta lyssna på din musik.

Med denna standard kommer också något som kallas för ”broadcast” införlivas. En ljudkälla kan då skickas till alla mottagare som finns inom räckhåll. Det betyder att de till exempel kan lyssna på en tyst TV som står på en publik plats. Föreläsningssalar och teatrar kan erbjuda lyssnarna ljud som kommer på flera olika språk i lurarna. Tidigare har utvecklare arbetat med att erbjuda lösningar för att komplettera bluetooth och dess många begränsningar. Men LE Audio, som tekniken heter, öppnar dörren för många nya möjligheter.

Bluetooth är en standard för kortväga, trådlös kommunikation som släpptes 1999. År 2010 kom stöd för Bluetooth LE som var en lågenergivariant, och år 2016 släpptes Bluetooth 5 som hade full fokus på LE. Denna standard är döpt efter Danmarks vikingakung Harald Blåtand.