Elvis Presley, eller Elvis Aaron Presley som är hans fullständiga namn, var 1900-talets absolut största stjärna. Han har sålt över 1 miljard skivor över hela världen och skapade sig en karriär inom både film och musik. Det finns få människor som lyckats få samma genomslag som Elvis, han är den bäst säljande artisten och hans arv lever fortfarande vidare i alltifrån covers, spelmaskiner, kläder och film. Elvis föddes i Tupelo, Mississippi, USA 1935 och det var inte självklart att han skulle bli den internationella superstjärna som han senare blev. Hans resa dit var kantad av både svårigheter och felsteg innan succén var ett faktum.

Vintage Mic In Spotlight

En stjärna blir född

Den åttonde januari 1935 föddes Elvis till föräldrarna Gladys Love och Vernon Elvis Presley. Han föddes tillsammans med sin tvillingbror som tyvärr inte överlevde förlossningen. Som enda barn kom Elvis att komma sina föräldrar väldigt nära. När han väl var gammal nog att gå i skolan blev han betraktad som medelmåttig och spåddes inte till en lysande framtid. Han kunde möjligen sälja fakturor eller arbeta på en farm. När Elvis var tio år gammal hade han sitt första framträdande. Han sjöng den gamla country-sången Old Sheep i en tävling och var inte ens nära succé med sin femteplacering. Det skulle dröja många år och diverse ströjobb innan han skulle vandra in på Sun Records kontoret med siktet inställt på att spela in några sånger. Elvis hävdade själv i efterhand att inspelningarna av”My Happiness” och ”That’s When Your Heartaches Begin” var menade som en present till sin mamma. Det skulle bli början på en karriär inom musik.

Elvis genombrott

Det skulle inte ta alltför lång tid innan Elvis fick blickar på sig. Med ett vackert yttre och en unik röst började hans inspelningar cirkulera och han gjorde många fler. 1955 blev han utsedd till den mest lovande manliga artisten och skivkontraktserbjudandena började strömma in. Han signerade ett kontrakt med RCA Records och nästföljande år spelade han in sitt första album. Skivan innehöll bland annat en känd cover på Blue Suede Shoes, en sång som är populär än idag. Efter sitt första album började det verkligen släppa för Elvis och han gjorde tv-framträdanden, skrev kontrakt med filmstudios och fick fans att skrika vart han än dök upp. Han fick till och med uppmärksamhet från FBI som fått indikationer om Elvis negativa påverkan på tonåringar. Det sades att hans rörelser kunde egga sexuell passion hos ungdomar och han var en fara för den nationella säkerheten. Men detta var bara början. När Elvis uppträdde på The Steve Allen Show sågs han av över 60 miljoner tittare i USA. Det motsvarar 82,6 % av den amerikanska befolkningen vid den tidpunkten.