För oss svenskar är det kanske svårt att förstå hur stor musikgenren country faktiskt är på den nordamerikanska kontinenten. Country har fått symbolisera allt det uramerikanska, och den som är på jakt efter USA:s själ måste titta närmare på countryn. Många artister och musikstilar har inspirerats av countrymusiken som än i dag fostrar nya stjärnor. Störst är ändå de som tillhörde gårdagens generation och tog musiken till höga höjder. Dit hör utan tvekan Dolly Parton, vars stjärnstatus har varit enorm i flera årtionden nu. Ända sedan debuten på 1960-talet har Dolly varit i farten och därefter har hon sällan legat på latsidan. Med ständigt nya album och turnér har hon blivit en legendar och hon fortsätter att leverera ny musik.

 

Dolly Parton föddes i Tennessee i den djupaste amerikanska södern, vilket på många sätt har präglat henne både som artist och som människa. Hon har beskrivit utförligt hur hennes familj levde under knappa ekonomiska förhållanden under uppväxten. Att hon redan tidigt attraherades av musiken gjorde att människor i hennes omgivning lade märke till hennes ovanliga fallenhet för sång. För att satsa allt på musiken valde hon att flytta till Nashville, som är countrymusikens Mecka. När Dolly var 21 år gammal kom hennes första hit – en duett tillsammans med TV-stjärnan Porter Wagoner. Det gjorde att Dolly Parton blev ett namn på allas läppar, och hon fick ständigt nya chanser att spotta ur sig hitlåtar.

 

1970-talet blev årtiondet när Dolly Partons stora genombrott kom. Det slutgiltiga beviset på att Parton var en superstjärna kom när den störste av dem alla, Elvis Presley, knackade på dörren och bad om att få göra en cover på Partons stora hit I Will Always Love You. Parton sade dock nej med hänvisning till att hon inte ville ge bort rättigheterna till sången, något som hon hade varit tvungen till om Elvis hade spelat in den. Även om det innebar en besvikelse då är det ett beslut som har lett till miljoner intjänade dollar för Parton.

 

En annan aspekt av Dolly Partons karriär som har fått mycket uppmärksamhet är hennes personliga liv. Hennes val av partner – den tillbakadragne Dean – har förbryllat men också beundrats av många, eftersom deras äktenskap nu börjar närma sig ett guldfirande. Parton har också pratat offentligt om hennes plastikoperationer som hon har kallat för nödvändiga för att skapa sin berömda image. Inte minst hennes bröstoperationer har blivit omtalade. Om du är intresserad av bröstförstoring i Stockholm kan du gå in på www.plastikkirurgen.com.

Dolly Parton 1